Sverige dras isär allt mer

Sveriges kommuner får allt tuffare att klara välfärdsuppdraget på grund av den övervältring av kostnader som den moderatledda regeringen driver igenom mot landets kommuner. Inför 2012 tvingades 63 kommuner att höja skatten. Inför 2013 pressades hela 89 kommuner till samma sak. Förra året konstaterade vi att denna övervältring motsvarar åtminstone 70 öre i höjd kommunal skatt. Samtidigt har vi tagit ansvar i kommunerna genom olika sparprogram för att möta dessa kostnader.

Den borgerliga regeringen har valt att sänka skatten för utvalda grupper medan bland annat sjuka, arbetslösa och pensionärer fått behålla en högre skattenivå och samtidigt se sina ersättningar minska. Genom att höja den kommunala skatten tvingas dessa, redan hårt utsatt grupper, att betala vår gemensamma välfärd två gånger.

En kommunpolitiker ansvarar för kommunen utifrån givna förutsättningar. En lika viktig uppgift är att driva opinion som är till gagn för invånarna – oavsett om det är regionala, nationella eller internationella frågor. Den nu igångsatta utbyggnaden av Rv 40 är ett tydligt exempel på en framgång tack vare stark opinionsbildning från bland annat kommunpolitiker.

Vi likställer vårt uppdrag med många andra intresseorganisationer, exempelvis fackförbunden. Fackets viktigaste uppgift är att tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsplatsen. Men många av arbetsvillkoren påverkas eller styrs av lagar. Facket har både rättigheten men framför allt skyldigheten att driva opinion kring förändringar i arbetsvillkoren.

Likaså gör fackens motparter. Inte sällan lyfter de fram lagstiftning som hinder som försvårar för deras medlemmar att kunna växa och utvecklas.

Även enskilda företag driver opinion i olika sakfrågor som de anser hindrar dem från att utvecklas. Som exempel skrev flera småhusföretagare på SvD:s debattsida strax innan jul att det inte är riksbankschefens Stefan Ingves sak att sköta bostadspolitiken. Företagarna levererade svidande kritik mot regeringen i allmänhet och finansminister Anders Borg i synnerhet för deras passivitet.

Vi delar i mångt och mycket kritiken och ser det inte som att företagarna skyller på någon annan inför sina ägare. Istället ser vi att de bevakar sina företags och ägares intressen i en viktig samhällsfråga – bostadsbristen och det låga byggandet i Sverige.

Flera kommuner har bekymmer att klara välfärdsuppdraget. Även inför i år prioriterade den borgerliga regeringen bort kommunerna. Istället lades lejonparten av regeringens bedömda reformutrymme, 16 miljarder kronor, på sänkt bolagsskatt. Med tanke på det hade det behövts fler kommunpolitiker som drev en starkare och tydligare opinion – för invånarnas intressen.

Debattartikel publicerad i Borås Tidning undertecknad av:

Lena Palmén (S) kommunalråd Borås

Mattias Josefsson (S) vice ord i kommunstyrelsen  Ulricehamn

Pelle Pellby  (S) vice ord i kommunstyrelsen  Mark

Peter Rosholm  (S)  Vice ord i kommunstyrelsen  Bollebygd

Stefan Carlsson (S) vice ord i kommunstyrelsen i Svenljunga

Claes Redberg förste vice ord i kommunstyrelsen  Tranemo

Mats Palm  vice ord i kommunstyrelsen Herrljunga

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s