Sanningen har hunnit ifatt den borgerliga regeringen

Allt fler tvingas varje dag stanna hemma från jobbet. Då de inte något  jobb att gå till.  Unga under 25 år möter flest stängda dörrar samtidigt som antalet utbildningsplaster minskar.

I BT den 5/2 kan man läsa att Högskolan i Borås tvingas skära ner antalet platser. I samma tidning rapporteras att en hel bransch saknar utbildad arbetskraft och att en övervägande del av alla som är arbetslösa inte har rätt till a-kassa.

Det tidigare ganska välfungerande samspelet mellan arbetet och utbildning, människors möjligheter att ställa om mellan olika arbete och företagens möjlighet att hitta rätt utbildad personal har krackelerat.

Vi har under ett par år på debattsidan försökt beskriva vart Sverige och Boråsregionen är på väg. Nu kan vi konstatera att vi är där, sanningen har hunnit i kapp den borgerliga arbetsmarknadspolitiken.

För 2013 så har regeringen för hela Boråsregionen endast medel till 175 platser på yrkesutbildning mot de dryga  400 platser som fanns 2011. För 2014 är det noll utbildningsplatser för för vår regionen. Tilldelningen till yrkeshögskolan minskar i samma höga takt. Detta sker i ett läge när allt fler stängs ute.

Nu kommer dessa möjligheter till utbildning och vidareutbildning till största delen att försvinna. Regeringens standardsvar är att om det är så bra får kommunerna lösa det själva. Idag har väldigt många kommuner stora bekymmer att få pengarna att räcka till förskolan, skolan och äldreomsorgen. Trots skattehöjningar så tvingas kommuner till neddragningar i kärnverksamheterna. I ett läge med ökande arbetslöshet så svär regeringen sig fri från ansvaret för arbetsmarknadspolitiken. De blundar för företagens bekymmer att hitta utbildad personal.

För Socialdemokraterna är ansvaret för denna fråga glasklar. Det är staten som måste axla den.

Därför har Socialdemokraterna på riksplanet föreslagit stora och nödvändiga utbildningsinsatser för unga, bland annat kontrakt för unga arbetslösa utan gymnasieutbildning och yrkesintroduktionsprogram för unga. Dessutom investerar vi i närmare 700 utbildningsplatser i Boråsregionen. Borås högskola får ca 250 platser, kommunal vuxenutbildning 340 platser och yrkeshögskolan ca 90 platser till.

Sverige och Boråsregionen kan bättre.

Debattartikel publicerad i Borås tidning undertecknad av:

Ulf Olsson (S) kommunalråd Borås

Lena Palmén (S) kommunalråd Borås

Mattias Josefsson (S) oppositionsråd Ulricehamn

Pelle Pellby (S) kommunalråd Mark

Peter Rosholm (S) kommunalråd Bollebygd

Stefan Carlsson (S) kommunalråd Svenljunga

Claes Redberg (S) kommunalråd Tranemo

Mats Palm (S) kommunalråd Herrljunga

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s