Beslut om skolor skapar nya möjligheter

När samhället och förutsättningarna för skolan förändras är det inte konstigt om det också påverkar skolstrukturen. Beredningen för lärande lade fram ett djärvt förslag på förändrad skolstruktur som hade kunnat ligga till grund för en höjning av kvaliteten i skolan, anpassad till samtiden och andra redan beslutade politiska mål.

Beredningens förslag var ett sätt att lösa utmaningen. Men på väg till fullmäktige stod det klart att en inte liten del av valmanskåren önskade något annat. Under januari tydde också det mesta på att det fanns tre förslag till beslut. Inget av dem kunde räkna med majoritet vid ett yrkande. Ärendet föll men är inte avslutat. Utmaningarna kvarstår.

Argumenten från debatten finns kvar. Flera skolor riskerar inom några år att ha ett lägre elevunderlag än idag. Det försvårar såväl resursutnyttjandet som att upprätthålla skollagens behörighetskrav.

Men lagt kort ligger. Från politiskt håll kan vi inte sitta med armarna i kors. Vi måste ta konsekvenserna av beslutet. När ett enigt fullmäktige, oavsett skäl, beslutat att skolorna i fråga ska vara kvar måste politiken försöka lösa problemen på annat sätt.

Socialdemokraterna har presenterat ett förslag angående Vegby. Nu vill vi titta närmare på Marbäck. Enligt prognoser sjunker elevantalet i Marbäck inom en femårsperiod till 50. Det understiger den norm för skolstorlek som tidigare har antagits av ett enigt fullmäktige. Ska skolan i Marbäck överleva utan konstgjord andning måste elevantalet öka.

I debatten framfördes flera gånger synpunkten att placera barn från tätorten i en skola i en mindre ort, istället för tvärtom. Låt oss pröva detta. Socialdemokraterna lägger nu en motion om att låta utreda hur intresset bland centralortens föräldrar ser ut för en skolplacering i Marbäck. Vi vill också få beräkningar av kostnader för elevers resor till och från skolan samt utreda konsekvenserna.

Skollagen ger vårdnadshavare rätt att välja skola för sitt barn och kommunen kan inte tvinga vårdnadshavare att placera barnen i en skola utanför centralorten. Men finns intresse att placera sina barn i en annan skola än den närmaste kan det vara en väg att på frivillig grund öka antalet elever i Marbäck.

Skolan är och ska vara kommunens viktigaste fråga. Den berör flest och den är långt ifrån den enklaste. Socialdemokraterna vägrar tumma på elevernas rätt till en likvärdig utbildning. Status quo är inte en hållbar väg. Låt oss undersöka om detta är ett sätt att ta oss vidare.

Debattartikel publicerad i Ulricehamns tidning undertecknad av Inga-Kersti Skarland, gruppledare (S) och Matthias Nordgren, fullmäktigeledamot (S).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s