S motionerar likvärdiga villkor inom förskola och skola

I Ulricehamns kommun finns i dagsläget en intraprenad, Förskoleområdet Emilia Centrum. Verksamheten startade i intraprenadform 2012-01-01. Det är alltså en relativt ung driftsform för vår kommun.

Vi ser gärna att denna driftsform utvecklas vidare och införs i flera delar av verksamheten. Det är dock viktigt att likvärdiga villkor gäller för likvärdiga verksamheter. Till exempel menar vi att samma ekonomiska villkor ska gälla för förskolor och skolor att behålla del av eventuella överskott och arbeta ikapp eventuella underskott. Det handlar om likvärdiga förutsättningar för våra skolor och förskolor att bedriva verksamhet på jämbördiga villkor.

Men för intraprenaden gäller en annorlunda resultathantering än vid andra likvärdiga verksamheter. Intraprenaden ansvarar för sitt eget resultat. Ett överskott stannar kvar hos intraprenaden som en resultatfond och kan disponeras för till exempel kompetensutveckling eller personalbefrämjande åtgärder. De kan också fonderas för kommande behov. Överskott får inte disponeras så att det leder till utökad verksamhet som i sin tur leder till krav på ytterligare kommunala medel. Överskott får inte heller fördelas som vinst.

Vid eventuella underskott är intraprenaden skyldig att upprätta en åtgärdsplan som beskriver hur ekonomin ska fås i balans. Åtgärdsplanen ska vara genomförd inom den tid som överenskommits med förvaltningen. Lyckas man inte komma i balans inom den utsatta tiden upphör självständigheten.

Uppföljningar under 2012 har gett signaler om att verksamheten vid intraprenaden fungerar bra och har gett ett visst överskott för året.

Jag föreslår kommunfullmäktige besluta:

Kommunstyrelsen får uppdraget att utvärdera verksamhetsformen intraprenad både ur ett ekonomiskt och verksamhetsmässigt perspektiv.

Kommunstyrelsen får uppdraget att ta fram ett förslag för inrättande av ”resultatenheter” på likvärdiga villkor för i första hand enheter inom lärandet.

Annonser

One thought on “S motionerar likvärdiga villkor inom förskola och skola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s