Pröva intraprenad inom fler områden

Varje elev ska ges förutsättningar att nå sin fulla potential i förskola och skola. Idag får inte alla elever tillräckligt stöd för att klara skolan och riskerar att halka efter i tidig ålder.

Inför i år har Socialdemokraterna i Ulricehamn medverkat till att ge lärandet ytterligare drygt 9 miljoner kronor för att höja kvaliteten.

Socialdemokraterna omprövar sin politik sedan beslutet om skolstruktur i fullmäktige i januari. Som kommunens största parti har vi ansvar att utveckla kommunen utifrån dessa ramar.

Vi har presenterat en lösning för Vegby och har föreslagit en utredning om att på frivillig grund öka elevantalet i Markbäck genom att bland annat erbjuda skolskjuts.

Nu går vi vidare. Sedan något år tillbaka har Ulricehamn driftsformen intraprenad på en förskola. En intraprenad har större ansvar och befogenheter att styra över verksamhet och ekonomi.

I våra ögon har intraprenadformen varit framgångsrik ur flera aspekter. Vi ser gärna att denna driftsform utvärderas ordentligt och utvecklas i syfte att införas i fler verksamheter.Detta kan vara ett sätt att stärka kvaliteten inom förskolan och skolan.  Vi  vill stimulera utvecklingen av flera och olika pedagogiska inriktningar. Det ökar möjligheten för dagens unga engagerade föräldrar att välja den inriktning man anser är bäst lämpad för sina barn.

Vi vill samtidigt införa likvärdiga villkor för förskolor och skolor att till exempel få behålla en del av eventuella överskott. Så är det inte idag.

Skollag, läroplaner och andra styrande dokument ska självklart tillämpas. Men vi vill ge personal möjlighet att arbeta mer självständigt, utveckla  idéer som man brinner för och som kan göra skillnad för barnen. Vi välkomnar initiativ som utvecklar förskola och skola. Som exempel har Marbäcks skola prövat en inrikting med engelska språket. Vi vill ge skolan möjlighet att prova fullt ut vad som är möjligt inom lagens ramar.

Vi ser också detta som ett sätt att öka elevunderlaget på våra mindre skolor. Flera skolor utanför centralorten riskerar inom några år att ha ett lägre elevunderlag än idag. Det försvårar såväl resursutnyttjandet som att upprätthålla skollagens behörighetskrav.

Socialdemokraterna är beredda att pröva andra former i syfte att göra förskolan och skolan än bättre än idag. Vi behöver pröva alla möjligheter för att öka måluppfyllelsen utan att tumma på elevernas rätt till likvärdig kvalitet.

Debattartikel publicerad i Ulricehamns tidning undertecknad av Inga-Kersti Skarland, gruppledare  S och Matthias Nordgren, ledamot i fullmäktige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s