Kulturministern, det duger inte

Kultur ger näring åt själen. Forskning visar att den som ges möjlighet att utöva kultur får ökat självförtroende, stärker sin analytiska och problemlösande förmåga, blir bättre på socialt samspel och upplever högre livskvalitet.

Med bl a den insikten infördes 2011 en kultursamverkansmodell med den goda intentionen att dessutom utvidga utrymmet för regionala prioriteringar och variationer. Tidigare avgjorde staten vilka kulturinstitutioner som var berättigade till statligt stöd men nu skulle regional och lokal delaktighet kring fördelning öka. Drygt två år senare tvingas vi dessvärre konstatera att kulturministerns flaggskepp resulterat i ett kulturliv som riskerar att gå kräftgång på grund av regeringens uteblivna satsningar.

Vi socialdemokrater är positiva till samverkansmodellen. Vi anser att regioner och landsting i samspel med kommunerna bäst anger riktning och visioner för det egna kulturlivet. Väl förankrade kulturplaner ligger sedan till grund för den statliga anslagsfördelningen. Vilka områden som ingår är reglerat. Utanför modellen ska andra satsningar göras på alla nivåer men ska inte framhållas just i samverkansmodellens reform.

I syfte att ta vara på detta regionala och lokala engagemang och växla upp insatserna för kulturen svarade regioner och landsting upp mot intentionen i modellen och har i snitt ökat sina anslag med 5 %.

Tyvärr möter regeringen inte de regionala satsningarna. De medel regeringen skickar in motsvarar en ökning på 0,49 %, (rapport från Sveriges Kommuner och Landsting). Det täcker inte ens den administrativa kostnadsökning som följt i samverkansmodellens spår. Det betyder att regeringen lämnar walkover i sitt ansvar för kulturens utveckling och vräker över det ekonomiska ansvaret på regioner/landsting och kommuner.

Det är uppenbart att denna systematiska övervältring riskerar att utarma det lokala engagemanget och de lokala projekten eftersom våra kulturverksamheter både behöver täcka kostnadsutvecklingen och samtidigt fortsätta hålla en hög konstnärlig kvalitet.

Det duger inte. Vi har högre ambitioner för Sverige. Vi vet att kulturella upplevelser har en avgörande betydelse för oss som individer och samhällets utveckling. Sverige behöver en framtidsinriktad kulturpolitik.

Debattartikel publicerad i nsd.se undertecknad av:

Alex Bergström, kulturnämndens ordförande Västra Götalandsregionen (S)

Nina Björby, kulturberedningens ordförande Region Västerbotten (S)

Monica Haider, 2:e vice ordförande Regionförbundet Södra Småland (S)

Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande Borlänge (S)

Kristina Zakrisson, kommunstyrelsens ordförande Kiruna (S)

Mattias Josefsson, kommunstyrelsens vice ordförande Ulricehamn (S)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s