Dags att stoppa osund lönekonkurrens

Det är bra att människor och företag kan röra sig över gränserna. Men det ska ske med schyssta villkor. Den fria rörligheten ska inte användas så att skrupelfria företag kan konkurrera ut seriösa, genom att dumpa löner och villkor. Svenska kollektivavtal ska gälla för allt arbete som utförs i Sverige.

I mitten av april 2010 trädde utstationeringslagen, den så kallade Lex Laval-lagen, i kraft. Den tillkom efter att Byggnads och Elektrikerna använt stridsåtgärder mot ett lettiskt företag för att få kollektivavtal. Efter en lång rättslig process fann EU-domstolen att Byggnads och Elektrikernas stridsåtgärder var olovliga.

Lagen har kritiserats, inte minst från fackföreningsrörelsen. För genom Lex Laval passade regeringen på att göra det svårare att kräva lika villkor för alla som jobbar i Sverige. Regeringen har inte lyft ett finger för att värna den svenska modellen där arbetsgivare och fack gör upp om löner och villkor, tvärtom. I många fall blev det till och med omöjligt att kräva kollektivavtal för utländska arbetstagare som jobbar tillfälligt i Sverige. I nuläget är det mer eller mindre fritt fram för dem som vill, att konkurrera med social dumpning.

Nu ser vi resultatet. Nyligen kom LO med rapporten Gäst i verkligheten. Den visar att bland annat var femte byggjobbare är utländsk arbetskraft. Exemplen på hur människor utnyttjas och tvingas jobba till extremt låga löner och undermåliga villkor, är tyvärr många. Resultatet blir att svenska löntagare i allmänhet och byggarbetare i synnerhet tvingas bort från jobb genom osund konkurrens. Detta kan inte fortsätta.

Socialdemokraterna har pressat regeringen hårt. Sedan 2011 har regeringen uppdraget att göra en översyn av lagen. LO:s rapport visar med all önskvärd tydligen att detta arbete brådskar. Lönedumpning bygger inte Sverige starkt.

Samarbete bygger välfärd. När människor flyttar sprids kunskap, nätverk växer och nya möjligheter uppstår. En gemensam europeisk arbetsmarknad rymmer utveckling. Men det ska aldrig spela någon roll om man kommer från Luleå, Riga, Lissabon, Borås eller någon annanstans. Lika lön för lika arbete, enligt avtal och lagar, är den princip som ska gälla. Därför tar vi fighten för kollektivavtalen.

Debattartikel publicerad i Borås tidning undertecknad av Krister Andersson, 1:e ombudsman LO Västsverige, och mig som socialdemokrat.

Annonser

One thought on “Dags att stoppa osund lönekonkurrens

  1. Dumåste inse att Sverige inte längre är ett slutete samhälle.
    Vi måste ändra på oss! Den största bromsklossen idag är sossarna för som det nu sker så går det illa för sossarnas egna väljare!
    Ändra taktik.
    Anpassa våra skatter och regler till den vänsterinriktade politiken i EU och sluta kör ett eget race.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s