Sverige behöver en ny jobbpolitik

Närmare 34 000 personer har fastnat i den så kallade arbetsmarknadsåtgärden Fas 3. Det är rekordmånga. Och enligt prognoserna kommer antalet fortsätta stiga, 2016 beräknas de vara över 40 000. Det visar siffror som Arbetsförmedlingen nyligen presenterade. Samtidigt letar företag med ljus och lykta efter personer med rätt kompetens att anställa.

Arbetsmarknadsutbildningarna har sedan 2007 skurits ned kraftigt, från drygt 50 000 platser till knappt 15 000 platser. Istället har regeringen infört Fas 3, där exemplen på hur människor får utföra rent ut sagt meningslösa arbetsuppgifter är många. Det ökar inte anställningsbarheten och ger inga drägliga livsvillkor.

Det har lett till att matchningen på arbetsmarknaden idag är den sämsta som Sverige har haft under hela 2000-talet. Bara genom att ge människor tillgång till rätt kunskap skulle ge cirka 80 000 jobb, visar siffror framtagna av Riksdagens utredningstjänst.

För två år sedan krävde en riksdagsmajoritet att anvisningarna till fas 3 skulle stoppas. Sedan dess har åtgärden bytt namn, den heter numera sysselsättningsfasen.

Men det är inte bara arbetsmarknadsutbildningarna som skurits ned. Trots att det är 18 000 fler som söker till landets högskolor och universitet i år jämfört med förra året är det 4 600 färre som får plats. Orsaken är att regeringen har valt att minska antalet platser även här. På två år har 20 000 platser vid högskolor och universitet försvunnit. Enligt lärosätenas egna prognoser, som bygger på vad regeringen har för avsikt att ge i medel, väntas ytterligare 10 000 platser försvinna.

Redan för ett år sedan föreslog Socialdemokraterna 35 000 utbildningsplatser i form av fler högskoleplatser, komvux och bristyrkesutbildningar. Sedan dess har vi förstärkt det ytterligare med bland annat en 90-dagarsgaranti för ungdomar. Unga ska jobba eller studera – inte vara arbetslösa. Vi vill införa ett utbildningskontrakt för alla unga arbetslösa under 25 år som inte fullgjort sina gymnasiestudier. Utbildningskontraktet innebär att studier kan kombineras med praktik eller jobb och ska garantera den arbetslöse insatser som leder till en gymnasieexamen.

Tillsammans kan vi skapa ett Sverige där alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro. Vi får inte slarva med utbildningen. Det hämmar individen, företagen och samhället. Både idag och imorgon.

Debattartikel publicerad i Borås tidning undertecknad av Lena Palmén, kommunalråd Borås, Lisa Dahlgren, kommunalråd Mark och mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s