Regeringen stryper investeringarna på landsbygden

I dagarna kom slutligen beskedet som många i Sjuhärad väntat oroligt på – den borgerliga regeringen kapar landsbygdsprogrammet med 371 miljoner om året från och med 2014. Så mycket minskar alltså investeringarna på landsbygden varje år fram till 2020. Samtidigt kan vi nu se vad alliansens facit är efter sina sju år vid makten – 15 000 utraderade helårsarbeten inom jordbruket.

Utan en bra miljö, växande gröna näringar och bra förutsättningar för det lokala näringslivet försvinner möjligheterna till att leva ett gott liv på landet. Att skapa jobb och tillväxt också utanför storstäderna är helt nödvändigt för att vi ska nå vårt mål om lägst arbetslöshet i Europa till 2020. Detta kräver en aktiv landsbygdspolitik och smarta investeringar i ekonomisk, ekologisk och social utveckling.

Ett viktigt instrument som vi har för att skapa nya jobb runt om i landet är EU:s landsbygdsprogram. Mellan 2007 och 2013 görs här investeringar i företagande och miljö på totalt 35 miljarder kronor. Dessa pengar går till att förbättra jord- och skogsbrukets konkurrenskraft. Till att förbättra miljön och den biologiska mångfalden. Men också till satsningar som förbättrar livskvaliteten, breddar företagandet och främjar utvecklingen av ekonomin på landsbygden.

Under förhandlingarna om EU:s nästa budget var vi socialdemokrater mycket tydliga med att vi vill värna landsbygdsprogrammet. Att vi tycker detta är bra investeringar. Besvikelsen blev därför stor när regeringen valde att sälja ut landsbygden i slutskedet av förhandlingarna. Anders Borg och Eskil Erlandsson kom hem till Stockholm med hela 500 miljoner mindre i landsbygdspotten.

Men en strimma av hopp fanns ändå kvar eftersom medlemsländer kan kompensera ett sånt bortfall med egna budgetmedel. Efter en tids förhandlade har regeringen dock beslutat sig för att enbart skjuta till 129 av de 500 miljoner man tappade bort nere i Bryssel. Notan för landsbygden blir därför 371 miljoner om året fram till 2020.

Vi ser nu att regeringens prat om att ”landsbygdssäkra politiken” bara varit tomma ord. Efter sju års regerande går det borgerliga misslyckandet inte längre att förneka. Inte heller att trolla bort med nya centerpartistiska slogans ett år inför valet. Nästa år hoppas vi på att få mandat för en politik som faktiskt tar ansvar för jobb och tillväxt i hela landet.

Debattartikel publicerad i Ulricehamns tidning undertecknad av Göran Färm, Europaparlamentariker, Claes Redberg, oppositionsråd i Tranemo och mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s