Låt oss sätta nytt mål för ekomat

Våra ekosystem är vår mat, vårt dricksvatten och vårt syre. Hotas den biologiska mångfalden hotas vår existens. Forskaren Johan Rockström beskriver det som att vår planet har tydliga gränser för vad den klarar. Men inom dem går det att skapa tillväxt.

Klimatomställningen minskar inte din frihet, utan skapar en hållbar frihet – så att du kan arbeta, resa och bo i samklang med naturen. Likaså är omställningen till ekologisk produktion viktig. Den ekologiska odlingen behöver stöd för att öka.

Moderatstyrda Lund har i fyra år toppat ekomatsligan över kommuner som är bäst på att köpa in ekologiska livsmedel. Under innevarande mandatperiod har det rödgröna Borås Stad lyckats vända trenden och ökat andelen ekologiskt odlat mat från 5 procent till 13 procent. Kurvan fortsätter att peka uppåt. Detta utan att tillföra mer resurser.

I kommunerna handlar det inte bara om partipolitik utan om en tydlig gemensam politisk vilja. Konkret handlar det om mer säsongsanpassade inköp och minskat matsvinn.

Målet i Ulricehamns kommun är att 17 procent av inköpen av livsmedel ska vara ekologiska 2015. Det ser ut som att vi klarar det redan i år. Under 2008 avsattes 200 000 kronor för ekologiska produkter som då uppgick till 10,6 procent. Sedan dess har vi i likhet med både Lund och Borås klarat av målet genom att minska svinn och säsongsplanera inköpen. Det är bra. Och i motsats mot vad olyckskorpar emellanåt påstår bevisar detta att kommunen jobbar med grön omställning.

Men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre. Jämfört med Lund ligger vi efter. Nu har dessutom förvaltningen inget mål kvar att arbeta mot. Målet är redan uppnått. Från politikens sida är det viktigt att ge tydliga besked om vad vi förväntar oss.

S och V är beredda att sätta målet att andelen ekologisk mat år 2020 ska uppgå till minst 30 procent. Det är nästan en fördubbling på sex år. Det är tydligt och ambitiöst. I ett sätt att stimulera denna gröna omställning är vi beredda att avsätta medel i budgeten inför nästa år.

I takt med att fler kommuner köper in en allt större andel ekologisk mat kan denna marknad växa sig starkare och pressa priserna vilket också kommer konsumenterna till del. Vi behöver dra vårt strå till stacken för att värna att planeten även finns till för kommande generationer. Vi socialdemokrater och vänsterpartister är beredda att göra det.

Debattartikel publicerad i Ulricehamns tidning undertecknad av Celso Silva Goncalves, kommunstyrelsen (S) och Jan-Olof Sundh, gruppledare (V).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s