Låt inte Marbäcks skola bli nästa offer i flirtandet

Den 28 januari tog ett enigt kommunfullmäktige beslutet att inte röra nuvarande skolstruktur. Men utmaningarna att skapa en likvärdig skola finns kvar. Om vi politiker menar allvar med beslutet i Sim- och sporthallen ska vi ta konsekvenserna av det.

Socialdemokraterna menar att vi ska ta ansvaret fullt ut. Det är bland annat därför som vi har lämnat in en motion om att se över nuvarande principer för resursfördelningen till våra skolor.

Nuvarande modell är inte långsiktigt hållbar i till exempel Marbäck. Prognoser visar att elevunderlaget i ortens skola ser ut att minska rejält under de närmaste åren. År 2018 väntas 50 barn i åldrarna 6-12. Det behövs betydligt fler elever för att resurserna ska räcka till de kompetenser som elever har rätt till utan att bygga en organisation av ambulerande personal och höga kostnader för andra arbetsuppgifter än pedagogiska.

Samtidigt ökar trycket på skolorna i centralorten. Det dröjer innan om- och tillbyggnationer kan hantera alla utmaningar som råder och är på gång i centralorten.

I debatten om skolnedläggningar lyftes så kallad omvänd skolskjuts fram. Det innebär att eleverna reser från en större till en mindre ort, istället för tvärtom som är det vanliga.

Men föräldrar har rätt att välja att placera sina barn i den närmaste skolan genom den så kallade närhetsprincipen. Därför lämnade Socialdemokraterna in en motion om att bland annat utreda intresset för på frivillig grund placera sina barn i Marbäcks skola bland företrädesvis boende i södra centralorten.

När motionen ska behandlas på måndag i kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens ordförande att motionen avslås.

En utredning är med andra ord inte aktuell. Det kan vi inte acceptera. Från socialdemokratisk sida kommer vi att föreslå att utredningen blir genomförd.

När fullmäktige antog budget för nästa år schabblade Centerpartiet bort flera konkreta förslag som Socialdemokraterna presenterade i syfte att stärka landsbygden. Det handlade om alltifrån att utreda vad kommunen kan göra för att stödja bostadsrotationen i våra mindre orter speciellt för äldre till att utveckla en flexibel kollektivtrafik tillsammans med lokala eldsjälar och utifrån lokala förutsättningar.

Men Centerpartiet lade sig platt i budgetförhandlingarna. Allt för att flirta med de andra borgerliga partierna. Ska Centerpartiet agera stödhjul till minoritetsstyret även i denna fråga eller finns det intresse att stå upp för landsbygden.

Debattartikel publicerad i Ulricehamns tidning undertecknad av Inga-Kersti Skarland, biträdande oppositionsråd i Ulricehamn, och mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s