Ge alla barn chansen att knäcka läskoden

Sverige är ett bra land på många sätt. Men det finns tecken på att vi är på väg åt fel håll. Vi är bland annat oroade över att läsningen minskar och barns läsförmåga försämras. Siffror visar att en femtedel av 15-åriga pojkar har så dålig läsförståelse att de har svårt att tillgodogöra sig mer kvalificerade texter. Den som aldrig knäcker läskoden, inte läser skönlitteratur och inte heller har förmåga till kunskapsinhämtning halkar efter. Detta är ett svek mot dessa ungdomar.

En skola med bra kvalitet ger företag välutbildad arbetskraft. Då krävs en framtidsinriktad politik som gör Sverige och Ulricehamn ännu bättre.

Vi har en skyldighet att se till att varje elev får reella möjligheter till fullständiga betyg. Läsande och läsförståelse har en avgörande betydelse för elevens resultat i skolan. För att höja kvaliteten i skolan och förbättra läsande och inlärning har vi socialdemokrater i vår budgetmotion för 2014 föreslagit mindre klasser de första åren, att det ska finnas specialpedagoger och speciallärare i grundskolan, fler förskollärare och kompetensutveckling för lärare. Vi vill att alla barn i grundskolan ska kunna få hjälp och stöd med sina läxor och att de som lämnar grundskolan eller riskerar att lämna grundskolan utan fullständiga betyg ska gå i sommarskola där de får mer undervisningstid med professionella lärare.

Avsaknaden av ambitionen att ge alla barn i Sverige rätt till stöd har gjort att vi i Ulricehamn har föreslagit läxhjälp och att de elever som inte når målen i grundskolan erbjuds lov- och sommarskola. Tyvärr har vi inte fått gehör för våra förslag.

Vi anser att de 15 miljoner kronor som regeringen nu ger till Statens Kulturråd ska riktas till läsfrämjande projekt. Vi vill att boken och läsande ska få ett mer naturligt inslag i fler unga vardag. Det förslaget går hand i hand med den idé vi har presenterat i Ulricehamn. Här har vi föreslagit pengar till att utveckla läsprojekt för barn tillsammans med föreningslivet.

Barnen är värda framgång i livet, företagen kompetent personal. Socialdemokraterna vill göra vad vi kan för att det ska bli en verklighet för så många som möjligt. Tillsammans kan vi skapa ett Sverige och ett Ulricehamn där alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro.

Debattartikel publicerad i Ulricehamns tidning undertecknad av Gunilla C Carlsson, ordförande Riksdagens kulturutskott (S) och mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s