Så skapare vi ett friskare arbetsliv

Sverige är ett bra land. Men något håller på att gå sönder. Moderaternas ambition var inte fel. Men verkligheten har bevisat att deras åtgärder inte fungerar.

De ville minska sjuktalen och 2008 förändrades sjukförsäkringen. Men sedan 2010 ökar de igen. Nu är sjuktalen tillbaka på samma nivå som när försämringen genomfördes. De som tvingas betala priset för regeringens experiment är de över 70 000 personer som har utförsäkrats.

Regeringen har sedan tidigare dragit ner stödet för arbetsmiljöinspektioner till ett minimum och lagt ner Arbetslivsinstitutet. Inför 2014 väljer regeringen att skära ned stödet till företagshälsovården med över 300 miljoner kronor.

Nyligen kom Arbetsmiljöverket med en rapport som visar att bemanningsanställda löper högre risk att utsättas för psykosocial ohälsa än andra grupper på arbetsmarknaden. En viktig förklaring är att inhyrda inte känner sig trygga i sin anställning. Avsaknaden av beslutsmöjligheter och kontroll, karriärutveckling och organisationskultur påverkar negativt.

Det här berör många på dagens arbetsmarknad. 2012 motsvarade antalet 60 000 årsanställda. IF Metalls största motpart, Teknikföretagen, kom i oktober med en rapport som visar att deras medlemsföretag hyr in 17 000 personer. Idag har IF Metalls avdelning 34 Borås över 500 medlemmar inom bemanningsbranschen. Det motsvarar cirka 6 procent av avdelningens aktiva medlemmar eller en av avdelningens största arbetsplatser.

Vi menar att det måste bli ett slut på nedmonteringen av arbetsmiljön på svenska arbetsplatser. Tidiga insatser för att förebygga ohälsa är smart, mänskligt och ekonomiskt effektivt.

Alla ska ha rätten till ett arbete och en rimlig arbetsmiljö. Alla som kan bidra till Sveriges tillväxt och finansiering av välfärden ska också bidra. Därför krävs en förstärkning av företagshälsovården. Arbetsmiljöverket behöver ges ökade resurser så att fler arbetsmiljöinspektioner kan genomföras. Det behövs nu.

Långsiktigt behöver det dessutom skapas ett nationellt kunskapscentrum för arbetsmiljöfrågor där arbetsgivare, fackliga organisationer och företagshälsovård kan få stöd.

För att ytterligare förbättra arbetsmiljön för bemanningsanställda behöver lokala fackklubbar kunna introducera och företräda anställda i bemanningsföretag på sin arbetsplats. På så sätt stärker vi möjligheten att skapa en bättre arbetsmiljö och lägger också grunden för en effektivare produktion.

Så kan vi tillsammans skapa ett smartare, friskare och mänskligare arbetsliv.

Debattartikel publicerad i Borås tidning undertecknad av Peter Johansson, ombudsman IF Metall Borås, bemanningsavtalet och mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s