Strypta resurser hot mot svensk landsbygd

Om hela kommunen ska leva är det viktigt att arbeta aktivt med att förbättra villkoren att bo på landsbygden. Det stimulerar den bostadsrotation som är nödvändig för landsbygdens utveckling och för att stärka elevunderlaget på våra mindre skolor.

Lokalt har Centerpartiet lagt en motion om miljöinriktad upphandling av livsmedel som, under parollen Ät där du står, syftar till att stärka förutsättningar för svenska jordbrukare att kunna konkurrera på likvärdiga villkor vid upphandlingar. Vi socialdemokrater välkomnar det initiativet och har haft liknande förslag i våra budgetförslag under flera års tid.

Men landsbygden består av mer än renodlat jordbruk. Mycket drivs och utvecklas av ideella krafter. Den ideella sektorn är ofta motorn i bygden. Föreningen eller byalaget svarar för många funktioner som samhället gemensamt tar ansvar för i staden. Här finns service för äldre och föreningsdrivna ungdomsgårdar. Här drar lokala grupper fiber och bygger för framtiden. De stimulerar entreprenörskap och startar företag. De driver integrationsprojekt och ställer om till hållbara bygder.

Därför har vi med stor oro tagit del av den borgerliga regeringens beslut om att stoppa den del av landsbygdsprogrammet som direkt berör den ideella sektorn. Bakgrunden är att Reinfeldt misslyckades med förhandlingarna om EU:s lång­tidsbudget och att Sverige därför mister 500 miljoner per år från landsbygdsprogrammet. Trots löften om full kompensation i regeringens budget så valde regeringen att bara skjuta till 129 miljoner kronor.

Strax innan jul startade åtta organisationer, däribland Hela Sverige ska leva och Svenska hembygdsgårdar, landsbygdsupprop mot att landsbygdsprogrammet stoppas.

Vi socialdemokrater välkomnar även det. Vi är många som allvarligt funderar på̊ om regeringen verkligen insett konsekvenserna av beslutet. Att stoppa landsbygdsprogrammet bidrar till avveckling och ökad urbanisering.

Företag, som med hjälp av programmet etablerats på̊ landsbygden, riskerar att tappa kunder och avvecklas. Dessutom tvingas den ideella sektorn att dra ner på̊ sin service i lokalsamhället, och därmed påskyndas avvecklingen av svensk landsbygd.

Vi vill inte vara med om det här. Socialdemokraterna tillför 371 miljoner mer än regeringen till landsbygdsprogrammet i vårt budgetförslag. Vi ska ha utveckling. Vi ska ha en hållbar landsbygd som i nära samverkan med staden ger goda möjligheter för att hela Sverige ska leva.

Debattartikel publicerad i Ulricehamns tidning undertecknad av Celso Silva Goncalves, ordförande Ulricehamns arbetarekommun och Inga-Kersti Skarland, gruppledare (S)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s