Lagstifta om sluten kontanthantering

Den senaste tiden har Boråsregionen utsatts för flera uppmärksammade butiksrån. Rån, hot och våld är ett allvarligt problem som kan få följder för den drabbade som tvingas leva med både fysiska och psykiska konsekvenser.

I snitt rånas två butiker varje dag i Sverige. Varje år sker cirka 200 butiksrån i Västra Götaland. Jämfört med 2012 ökar antalet rån med 7 procent och grova rån med skjutvapen ökar med drygt 17 procent. Det gör rån, hot och våld till ett av de allvarligaste arbetsmiljöproblemet för butiksanställda.

Förutom fysiska och psykiska men kostar ett rån stora pengar: minst 100 000 kronor för bland annat förlorade intäkter och krishantering, enligt branschens egna beräkningar. Därtill kommer samhällets kostnader som är väsentligt mycket större. Arbetsgivarna har ett stort ansvar för att själva arbeta för att minimera risken att deras anställda blir utsatta för rån, hot och våld.

En fjärdedel av Handels medlemmar uppger i en undersökning att de har känt sig hotade på jobbet. Cirka 20 procent av medlemmarna är rädda för att bli utsatta för ett rån. Det är oacceptabelt. Alla anställda har rätt till en trygg arbetsmiljö, en miljö fri från hot och våld.

Handels arbetar för att informera och utbilda om butikssäkerhet och ta fram rekommendationer, tillsammans med arbetsgivarorganisationerna. Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, finns fyra huvudstrategier för att minska risken för rån: minska kontanthanteringen, tekniska hjälpmedel, dubbelbemanning samt butikens utformning och närmiljö.

Flera åtgärder ligger inom ramen för vad arbetsmarknadens parter hanterar i förhandlingar och avtalslösningar i kollektivavtal. Men för att minska antalet butiksrån krävs också politiska beslut.

Rånarens motiv är ofta ett behov av pengar. Därför är åtgärder som syftar till att reducera tillgången på kontanter i butiken sannolikt mest effektivt. Det går i linje med internationella studier. Idag finns flera hjälpmedel som underlättar en säker penninghantering i form av värdeskåp med deponeringslucka, sluten kontanthantering eller sedelbox.

Regeringen fick redan 2010 i uppdrag av riksdagen att arbeta fram ett lagförslag om sluten kontanthantering. Fyra år senare har riksdagen fortfarande inte fått tillbaka något förslag. Det är inte rimligt.

Under tiden regeringen fortsätter att dra frågan i långbänk försätts tusentals anställda dagligen – varav många i Boråsregionen – för hotet att bli utsatta för ett rån. Sverige kan bättre än så här.

Debattartikel publicerad i Ulricehamns tidning undertecknad av Beatrice Ekelund, Handels avdelning 12 Borås och mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s