Motion: Stimulera lokalt engagemang och ansvar genom anläggningslån

Södra Vings vision om en ny anläggning i centrala Hökerum och deras ansökan till Ulricehamns kommun om ett investeringsbidrag har aktualiserat frågan om regelverk för anläggningsbidrag och anläggningslån för föreningar.

I grannkommunen Borås kan alla föreningar som får något kommunalt bidrag till sin verksamhet även söka anläggningsbidrag. Bidraget är ett stöd för ny-, om- eller tillbyggnad av föreningsägd lokal eller anläggning. I Ulricehamn kan föreningar söka liknande ekonomiskt stöd genom kostnadskrävande projekt.

Borås ger även alla föreningar möjlighet att söka anläggningslån. Anläggningslånet ska stödja bygge av fritidsanläggningar, ungdomslokaler eller andra lokaler som kommunen ser som angelägna.
Anläggningslån täcker 40 procent av kostnaderna, dock högst av kommunfullmäktige beslutat belopp.

I Borås har kommunen arbetat fram ett antal kriterier för bedömning av dessa ansökningar. Det som bland annat lyfts fram är aktivitetsytor för barn och ungdomar, allmänhetens behov av anläggning/lokal, föreningens verksamhet för barn och ungdomar, föreningens möjlighet att driva anläggningen ekonomiskt och nyttjandegrad.

Möjligen kan detta vara något för Ulricehamns kommun att ta efter. Det stimulerar det lokala engagemanget och kan fungera som ett smörjmedel i det ideella föreningslivet. Detta samtidigt som det även kräver ett ekonomiskt ansvar från föreningarna.

Med anledning av ovan föreslår jag fullmäktige besluta

Att ge förvaltningen i uppdrag att arbeta fram förslag på ett regelverk för anläggningslån för större investeringar i föreningar i Ulricehamns kommun.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s