Ge alla föreningar möjligheten till anläggningslån

Barn och ungdomar har möjlighet att utöva sin fritidssysselsättning tack vare de många ideella timmar som läggs ner i föreningar. Det ideella föreningslivet ger unika möjligheter till möten över generations- och etniska gränser som gör att människor blir sedda och blir en del av ett socialt sammanhang. Forskning visar även att föreningsaktiva barn och ungdomar mår bättre, har en mer positiv syn på livet och löper mindre risk att hamna i kriminalitet och missbruk.

Många föreningar har behov att både samordna sina aktiviteter och lokaler på ett och samma ställe, men också behov att bygga nytt eller renovera befintliga anläggningar. I Ulricehamn går UIFK i tankar att bygga en ny klubbstuga. På senare tid har vi också kunnat läsa om Södra Vings planer på att bygga en ny idrottsanläggning. Det är bra. Det visar att det finns en tro på framtiden och att barnen även imorgon kan få chansen att vara med.

Men många föreningar brottas med tuff ekonomi samtidigt som verkligheten kräver investeringar i anläggningar. Trots den goda viljan från företag, fonder och stiftelser täcker det inte kostnaderna i ett större projekt.

Därför föreslår Socialdemokraterna att kommunen ger alla aktiva föreningar möjlighet till att söka anläggningslån. Lånet ska stödja byggnation av fritidsanläggningar och ungdomslokaler.

Vi har låtit oss inspireras av flera andra kommuner i landet. I grannkommunen Borås ges föreningar redan denna möjlighet. Här finns också tydliga kriterier som föreningarna behöver leva upp till för att kunna ta del av lånet. Det handlar bland annat om allmänhetens behov av anläggningen, föreningens möjlighet att driva anläggningen ekonomiskt och nyttjandegraden. Dessutom ställs krav på att föreningen själv svarar för den största delen av finansieringen.

Lånet kan fungera som ett smörjmedel för att ge fler unga chansen att få utvecklas tillsammans med sina kompisar i föreningar i hela kommunen även framöver. Det vill vi socialdemokrater medverka till.

Debattartikel i Ulricehamns tidning undertecknad av Celso Silva Goncalves, ordförande Ulricehamns arbetarekommun.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s