Vi vill ha grönare mat i Ulricehamn

Våra ekosystem är vår mat, vårt dricksvatten och vårt syre. Hotas den biologiska mångfalden hotas vår existens. Klimatomställningen minskar inte din frihet, utan skapar en hållbar frihet – så att du kan arbeta, resa och bo i samklang med naturen. Likaså är omställningen till ekologisk produktion viktig. Den ekologiska odlingen behöver stöd för att öka.

Målet i Ulricehamns kommun är att 17 procent av inköpen av livsmedel ska vara ekologiska 2015. Det målet nådde vi redan 2013. Under 2008 avsattes 200 000 kronor för ekologiska produkter som då uppgick till 10,6 procent. Sedan dess har vi klarat av målet genom att minska svinn och säsongsplanera inköpen. Det är bra.

Men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre. Nu har dessutom förvaltningen inget mål att arbeta mot. Från politikens sida är det viktigt att ge tydliga besked om vad vi förväntar oss.

S är beredda att sätta målet att andelen ekologisk mat år 2020 ska uppgå till minst 30 procent. Det är nästan en fördubbling på sex år. Det är tydligt och ambitiöst. I ett sätt att stimulera denna gröna omställning var vi beredda att avsätta medel i årets budget. Tyvärr blev det förslaget effektivt blockerat.

LRF:s Paul Christensson och Robert Larsson konstaterade den 1 februari på BT:s debattsida att kommunfullmäktige i Ulricehamn har diskuterat miljöinriktad upphandling av livsmedel. Det var i samband med behandlingen av en centerpartistisk motion. Syftet med motionen är att göra det möjligt för svenska bönder att kunna konkurrera på likvärdiga villkor vid upphandlingar.

Kravet är att köpa mat från dem som ger djuren en lite drägligare tillvaro än det vi har kunnat ta del av via media så många gånger. Det kravet, lika för alla, strider inte mot grundläggande principer. Tvärtom.

Socialdemokraterna välkomnar initiativet och har haft liknande förslag i våra budgetar under flera års tid. För vår del handlar det också om att se till kommuner inte konkurrerar ut svenska bönder genom att inte ställa krav som är i nivå med svensk lagstiftning. Det här är en viktig jordbruks- och landsbygdsfråga.

Vi ser nu att vi börjar få till en bredare politisk vilja i Ulricehamn att gå i denna riktning. Vår förhoppning är att Ulricehamn vid nästa upphandling, som sker i samarbete med flera andra kommuner i Boråsregionen, ska ställa krav som säkerställer en likabehandling av svenska bönder, som tryggar en rimligare behandling av djuren och som gör att våra barn och gamla kan äta med god aptit och gott samvete.

Debattartikel publicerad i Borås tidning undertecknad av Inga-Kersti Skarland, gruppledare (S) Ulricehamn och Celso Silva Goncalves, ordförande Ulricehamns arbetarekommun.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s