Motion: Låt oss förbättra attityden till skolan

Skolan står inför utmaningar. Skolresultaten sjunker och klyftorna ökar. Undersökningar visar att svensk skola rasar snabbast av alla OECD-länder och att likvärdigheten försämras. Allt fler elever uppfattar tiden i skolan som bortkastad och känner liten tillhörighet med sin skola.

En ny studie visar att 2 procent av grundskolans elever i årskurs nio skolkar en dag i veckan eller mer. Det motsvarar cirka 10 000 elever räknat på grundskolans årskurser sex till nio där skolk är vanligast. Troligen är situationen liknande även i skolorna i Ulricehamns kommun. Mycket behöver göras. Men det är viktigt att göra rätt.

Vi behöver stärka attityden till utbildning och skolan – på flera nivåer. Samhället och arbetslivet kräver idag god utbildning. Det visar statistiken från Arbetsförmedlingen. Ungefär hälften av andelen arbetslösa ungdomar saknar gymnasieexamen.

I de länder som toppar PISA-undersökningen satsar eleverna, uppbackade av sina föräldrar, hårt för att nå goda resultat. Inlärning kräver både tid och ansträngning.

Vi behöver arbeta med att förändra attityder. Läraren är den viktigaste resursen för att eleven ska få möjlighet att utveckla sin fulla potential i skolan. Även rektors roll som pedagogisk ledare har stor betydelse.

Samarbetet med föräldrar, och andra vuxna förebilder, behöver förbättras. Vårdnadshavarna har en nyckelroll för elevernas skolresultat och bör verkligen involveras mer för att skapa förtroende och delaktighet. Därför är det angeläget att arbeta fram modeller för att de ska kunna axla rollen som viktiga och välkomnade medspelare – framför allt i grundskolans högre årskurser.

Målet ska vara att ”I Ulricehamns kommun skolkar inte eleverna”.

Jag föreslår att Ulricehamns kommun tar fram

–          En åtgärdsplan för att aktivt förebygga och ta itu med skolk på alla nivåer

–          En fungerande och aktiv policy för samverkan med vårdnadshavare

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s