Ge möjlighet för fler tillväxtföretag

Sverige är ett av världens mest öppna, innovativa och konkurrenskraftiga länder. Frihandel och globalisering skapar stora möjligheter för Sverige och svenska företag. Vi socialdemokrater vill stärka Sveriges innovationsklimat och därmed skapa förutsättningar för nya jobb att växa fram.

Vi ser med oro på att Sverige sjunker i World Economic Forums rankning över konkurrenskraft. Vi presterar sämre än jämförbara länder. Dagens statliga riskkapitalsystem är ineffektivt organiserat och behöver struktureras om. Det består av ett flertal aktörer som bitvis överlappar och konkurrerar med varandra. På grund av snäva låsningar till bransch eller geografiskt område används stora delar av kapitalet inte alls. Sverige behöver öka den kommersiella utväxlingen på satsade resurser i forskning och utveckling.

Sverige är ett för litet land för stora motsättningar. För att vi ska stå starkt i den internationella konkurrensen krävs ett väl utvecklat samarbete mellan politik, näringsliv, fack och akademi. Samverkansmodeller mellan det privata och offentliga har historiskt varit mycket viktiga för att driva på utvecklingen i Sverige.

Socialdemokraternas mål är att ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Då måste fler jobb skapas. Det kräver en aktiv näringspolitik – med insatser för stärkt samverkan, bättre innovationsklimat, bättre förutsättningar för att starta företag och att få dem att växa samt bättre förutsättningar för företagen att exportera och dessutom till allt större marknader.

Vi ska utveckla samverkansformer som främjar innovation, export och fram- och tillväxten av företag. Vi vill se över den statliga riskkapitalförsörjningen. I höstas presenterade Socialdemokraterna förslaget att inrätta en ny fond för investeringar i tidiga skeden.

Nu går vi vidare med en lösning som är helt ny för Sverige. Vi vill koppla statlig finansiering till inkubatorer med fokus inom områden där Sverige har spetskompetens. Boråsregionen har två inkubatorer verksamma i Textile Fashion Center som har gett och ger stöd till nya företag som får möjlighet att växa. Vi vill förstärka denna möjlighet för nya jobb att växa fram. Modellen innebär att företag som accepteras av inkubatorn och får stöd har möjlighet att fokusera på produktutveckling och bygga värden och framtidens jobb i stället för att jaga projektfinansiering.

Socialdemokraterna är övertygade om att Sverige kan bättre. Låt oss samarbeta för morgondagens nya jobb.

Debattartikel publicerad i Borås tidning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s