Därför röstar vi i Europaval

Alla vi som bor i Sverige och i Ulricehamn är beroende av utvecklingen i våra grannländer. Om lönerna i våra konkurrentländer pressas neråt och arbetsvillkoren försämras så sätter det press också på hur vi har det på jobbet.

Inom transport- och byggindustrin är det som allra tydligast. Här har det uppdagats ett otal exempel på arbetare som har utnyttjats och som tvingats att dumpa sina arbetsvillkor långt under svenska kollektivavtal.

Svenska seriösa företag och företagare har inte en chans att konkurrera och förlorar jobb. Konkurrensneutraliteten sätts ur spel. I Ulricehamn finns företag som kan vittna om denna beskrivning. Så kan vi naturligtvis inte ha det. Svenska avtal ska gälla. Dumpning av löne- och arbetsvillkor är inte acceptabelt, inte i Sverige och inte i Europa. Löntagare ska inte ställas mot löntagare. Det som nu sker är också en grogrund för intolerans och främlingsfientlighet i samhället.

EU är ett fantastiskt verktyg om det används på rätt sätt. Låt oss ta ett exempel. År 2020 skärps kraven på hur mycket koldioxid bilar får släppa ut. Bilindustrin ställs inför en tuff utmaning. Det kan man lösa på två sätt; med snålare motorer och med lättare bilar.

Vi har företag i kommunen som hittat ett sätt att dra nytta av hårdare miljökrav och som växer. Samtidigt som vi ökar miljökraven, ställer om i samhället, skapas alltså nya jobb.

Så vi ska se fördelen med Europa. Miljön är gränslös. Och Sverige som enskilt land hade inte kunnat påverka bilindustrin lika kraftigt som vi kan tillsammans i Europa.

Moderaterna beskyller Socialdemokraterna att vara protektionister när vi kräver samma villkor för alla på svensk arbetsmarknad. Likaså beskylls vi för att försvåra för företag när vi kräver ett stopp för missbruket av visstidsanställningar som drabbar främst unga och kvinnor.

Socialdemokraterna menar att det går att förena tillväxt och goda arbetsvillkor. Vi kräver att ett socialt protokoll införs i EU:s grundlag för att bättre skydda löntagare och seriösa företag. De fackliga fri- och rättigheterna ska inte underordnas den fria rörligheten på den inre marknaden.

Alla arbetstagare ska behandlas lika, oavsett var de kommer ifrån. I Sverige ska kollektivavtalsenliga löner gälla, oavsett varifrån en löntagare kommer. Ett stopp för lönedumpning och usla arbetsvillkor i EU är inte bara viktigt för några få – utan en fråga om anständighet för oss alla.

Debattartikel publicerad i Ulricehamns tidning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s