Reducera inte nytt bibliotek till partipolitik

Vi är stolta över Ulricehamn. Kommunen som växer och som tillhör knallebygdens hjärta kännetecknas av många handlingskraftiga och kreativa krafter. Vi är övertygade om att kulturen och kulturens förutsättningar är en avgörande faktor för kommunens fortsatta utveckling.

Miljöpartiet har på kort tid lyft fram åtminstone två alternativa förslag till placering av ett nytt bibliotek. Båda förslagen har Socialdemokraterna presenterat tidigare. Förslaget vid Stureparken lyfte Kjell Andersson fram under sin tid i kommunen. Då fanns inte förslaget och möjligheten att placera biblioteket på nuvarande ICA, som ligger ett stenkast därifrån. Förutom att förslaget vid Stureparken inte har någon bred majoritet bakom sig skulle det medföra ökade drifts- och investeringskostnader jämfört med nuvarande förslag.

Den 27 maj lyfter ett antal miljöpartister fram alternativet Bogesunds väveri som placering. Det tog Socialdemokraterna upp förra mandatperioden. Förslaget vann ingen bred majoritet. Visserligen ligger det i södra delen av staden men det ligger för långt ifrån gågatan för att det ska kunna stärka flödet av människor i stadskärnan.

Eftersom arbetet med en detaljplan för ett nytt bibliotek är i full gång innebär båda förslagen att man med stor sannolikhet skulle försena en byggnation en hel del.

Socialdemokraterna är angelägna om att få till ett nytt bibliotek. Så länge det finns en bred majoritet för nuvarande förslag om placering på ICA är Socialdemokraterna inte beredda att offra kulturen på populismens altare.

De senaste 10-15 årens diskussioner som mynnat ut i ett konkret förslag med en bred politisk förankring riskerar, om andra partier börjar agera på liknande sätt, att gå om intet. Att få en bred politisk överenskommelse är en grannlaga uppgift. Det visar inte minst Miljöpartiets agerande. Partiet självt lyckas inte enas kring ett förslag. Det enda Miljöpartiet lyckas åstadkomma med att damma av gamla förslag och kasta in så här sent är att äventyra en politisk överenskommelse och därmed utvecklingen av den verksamhet som man säger sig värna om. Som kommunpolitiker måste man kunna rikta blicken bortom partisymboler och se till kommunens bästa – även ett valår.

Debattartikel i Ulricehamns tidning undertecknad av Inga-Kersti Skarland, gruppledare (S) och mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s