Ge företag tillgång till rätt utbildad arbetskraft

Boråsregionen har stolta traditioner som knallebygd. Här finns en tro på den egna förmågan, en vana att kunna ställa och söka nya lösningar. Samhället har fungerat som smörjmedel genom att förse dessa företag med utbildad arbetskraft.

Många företag upplever att det är svårt att hitta rätt utbildad arbetskraft – trots mycket hög arbetslöshet. Vart femte rekryteringsförsök misslyckas då företag inte hittar personal med rätt kompetens. Beräkningar visar att 80 000 jobb har gått förlorade på grund av det här.

Samtidigt som antalet sökande till utbildningar ökar så minskar den nuvarande regeringen antalet utbildningsplatser på vuxenutbildningen och högskolor/universitet.

Ett tydligt exempel är att vår region fått nej till att starta YH-utbildningar inom e-handel. En bransch i vår region som är ledande i landet inom mode, textil och e-handel borde rimligen fått starta. Processen att ansöka är krävande och kostsam. Då är det extra olyckligt av 7 av 10 ansökningar får nej. Samtidigt som statistiken visar att 9 av 10 går i jobb efter avslutad utbildning.

Så här kan vi naturligtvis inte ha det. Den svenska modellen bygger på att samhället hjälper den enskilde att ställa om och att förse företag med utbildad arbetskraft. Det är bra f ör företag och för den enskilde.

Om Socialdemokraterna får förtroendet att leda Sverige så kommer ca 360 fler studenter att få en utbildningsplats på Högskolan i Borås. Över 500 elever kommer att få möjlighet att studera på komvux och i Västra Götaland kommer det finns 850 platser på yrkeshögskolan.

En röst på Socialdemokraterna innebär förbättrade möjligheter för företag att växa och utvecklas och ger fler människor möjligheter till jobb.

Insändare i Boråstidning undertecknad av några sossar i Boråsregionen:

Lena Palmén, Borås

Claes Redberg, Tranemo

Lisa Dahlberg, Mark

Mattias Josefsson, Ulricehamn

Ulf Olsson, Borås

Mats Palm, Herrljunga

Peter Rosholm, Bollebygd

Stefan Carlsson, Svenljunga

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s