Anställningsvillkor går före friskvård

Det är framförallt kvinnor som jobbar ofrivilligt deltid, har en visstidsanställning och så kallade delade turer på arbetsschemat. Att fortsätta med de anställningsvillkoren gör inte Ulricehamns kommun till en attraktiv arbetsgivare.

Alla som arbetar hos Ulricehamns kommun ska i grunden ha rätt till heltidstjänst. För de som inte vill arbeta heltid ska det ges möjlighet till partiell tjänstledighet. Kommunen ska uppfattas som en attraktiv arbetsgivare, alla ska kunna leva på sin lön och kunna planera sin familjesituation. Det slog kommunfullmäktige fast i september 2013 efter initiativ i en motion från Socialdemokraterna. Arbetet pågår fortfarande inom kommunen med att verkställa beslutet.

Vi har också föreslagit att de så kallade delade turerna ska tas bort. Med delad tur menas att den anställde gör två kortare arbetspass samma dag med en längre rast emellan. För att komma till rätta med delade turer krävs nytänkande och att utgå från omsorgstagarens behov vi planering av arbetstiden. 

Vidare i frågan om goda anställningsvillkor ska timanställningar minimeras och otrygga visstidsanställningar i största möjliga mån tas bort. Det går att lösa med fast anställda månadsavlönade vikarier i en pool som arbetar över ett bredare fält. 

Vi nöjer oss inte med argumentet att det skulle innebära högre kostnader. Vi socialdemokrater menar att det går att lösa utan alltför stora omställningar. I många kommuner runt om i landet finns goda exempel där man framgångsrikt infört rätten till heltid, avskaffat de delade turerna, minimerat timanställningar och inrättat riktiga vikariepooler. 

För oss är det en arbetsmiljöfråga och en anständighetsfråga. Det handlar också om att kommunen ska ha rimliga arbetsvillkor som säkerställer den långsiktiga personalförsörjningen.  

För oss socialdemokrater är schysta anställningsvillkor en mer prioriterad fråga än ett friskvårdsbidrag. Vi förringar inte på något sätt vikten av att röra på sig och ha sunda motionsvanor. Däremot att tro att problemet med de höga sjukskrivningstalen skulle lösas per automatik med ett friskvårdsbidrag är naivt. Att fysisk aktivitet påverkar hälsan äger sin riktighet. Men de flesta som använder friskvårdsbidraget är personer som ändå skulle varit fysiskt aktiva om bidraget inte fanns. De skulle alltså tränat oavsett bidrag eller ej. 

I den bästa av världar kommer alla anställda i Ulricehamns kommun att ha heltidstjänster någon gång under 2016. Inga delade turer eller osäkra timanställningar ska förekomma. Därefter får införandet av ett friskvårdsbidrag prövas mot andra viktiga satsningar i budget 2017.

Debattartikel i Ulricehamns tidning undertecknad av Inga-Kersti Skarland, gruppledare för Socialdemokraterna.

 

Annonser

En tanke på “Anställningsvillkor går före friskvård

  1. Visst ska vi ha heltid. Men hur går det ihop? Idag får jag jaga mina timmar för att inte ligga minus. Utgå ifrån verksamhetens behov och se sedan vad som kan ökas så att vi kan få heltid utan att jaga tillfällen att jobba. Det heter att vi inte ”ska lägga ner oss ” men hur många känner som jag att jag får jaga tillfällen att gå in extra när jag redan jobbar heltid. Jag har ett liv utanför jobbet ändå tycker jag att jobbet går först. Hjälp oss få ihop det utan alla dessa krav! Det räcker som det är!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s