Låt flickor prova teknikskola som sommarjobb

Under flera år har Ulricehamns kommun låtit ungdomar under sommaren testa på hur det är att vara företagare genom att vara så kallade sommarlovsentreprenörer. För unga som är nyfikna på företagande kan det ge nyttiga erfarenheter som de sedan bär med sig in i vuxenlivet.

Men alla vill inte bli entreprenörer. Många ungdomar söker i unga år efter svaret på vad de ska bli när de blir stora. I gymnasievalet cementeras oftast gamla könsroller. Pojkar söker de tekniskt inriktade utbildningarna medan flickor är särskilt överrepresenterade på vård- och omsorgsprogrammet. Att motsvarande förhållanden råder i arbetslivet är lika sant men kanske än mer omtalat.

Industrin är Sveriges ekonomiska ryggrad. Det är genom våra exportinkomster som vi får pengar som vi kan omfördela till välfärd. Industrin utgör också basen i Ulricehamns näringsliv.

Samtidigt vittnar företag och skolor om att det blir allt svårare att rekrytera elever till tekniskt inriktade utbildningar och i förlängningen också till tekniska yrken. Särskilt svårt är det att attrahera flickor. På Tingsholmsgymnasiets tekniskt inriktade gymnasieutbildningar finns det till exempel i nuläget inga flickor. På vård- och omsorgsprogrammet finns det fem pojkar. Det är rimligt att olika strategiska insatser kan förändra snedrekryteringen till utbildningarna.

Ett steg kan vara en särskild sommarskola för respektive målgrupp inom något av de områden som särskilt behöver beaktas. Medan det redan idag är möjligt för ungdomar utan utbildning att få feriearbete inom vård- och omsorgssektorn saknas denna möjlighet inom den industritekniska sektorn. Det är också där snedrekryteringen är som störst.

Därför har nu Socialdemokraterna lämnat in en motion till fullmäktige där vi vill låta flickor i årskurs 8 prova på en teknikskola under ett par veckor som sommarjobb. Detta inför det stundande gymnasievalet som väntar dem senare under hösten.

Vi ser det här som ett sätt att försöka locka fler unga till industrin, att väcka nyfikenheten och mota bort eventuella fördomar. Industrin är och kommer under lång tid framöver att utgöra den ekonomiska basen för såväl Sverige som Ulricehamn. Vi ser nödvändigheten av att få fler att välja teknisk inriktning på gymnasiet. Det handlar om industrins långsiktiga överlevnad och i förlängningen också om finansieringen av vår välfärd. Vi tror på idén med teknikskola och vill gärna se ett försök redan under sommaren 2013.

Debattartikel publicerad i dagens Ulricehamns tidning undertecknad av Inga-Kersti Skarland, gruppledare S, och mig.

2 tankar om “Låt flickor prova teknikskola som sommarjobb

  1. Är verkligen industrin vår ekonomiska ryggrad 2012?
    Jag tycker mig ha hört många ex på att så inte längre
    är fallet. Kan du ge fakta och seriös ref.?

Lämna en kommentar