Succé för ny form för Första maj

 Drygt 250 personer besökte vårt 1:a maj firande med hoppborg, ponnyridning, korvgrillning och tal vid Sporthotellet.  Jag är mer än nöjd. Det var en trevlig stämning rakt igenom och det vackra vädret höjde stämningen än mer.

Här är delar av det tal som jag höll:

Idag har det gått en månad sedan jag tillträdde som nytt oppositionsråd i Ulricehamn. Min första tid har jag – precis som jag sa när jag tillträdde – ägnat mycket åt att lyssna. Lyssna på Ulricehamnare och partivänner för att sätta mig in i arbetet.

Ofta slås jag av vilket enormt arbete som läggs ned runt om i kommunen av oss tillsammans genom föreningsarbete. Det handlar om allt från idrott, bygdegårdar och inte minst kultur och en rad andra föreningar i olika sammanhang. Många ulricehamnare lägger ner mycket tid och mycket arbete för att utveckla och underhålla sig själva, andra och kommunen.

Ett tydligt exempel har vi här idag när Ulricehamns IF anordnar sin loppmarknad. Det är ett oerhört arbete som många frivilliga krafter har lagt ned inte bara idag. Det har krävts många ideella timmar på kvällar och helger för att samla in alla de föremål som vi har kunnat handla idag. Den som känner att de inte har fyndat färdigt kan ta bilen ut till Gällstad för att ta del av deras loppmarknad som drar igång lite senare.

Eller ett annat exempel är den plats vi nu står på intill vallabodarna. Det är svårt att föreställa sig alla de timmar skidorna lagt ner på att se till på för att se till att vi och skidåkare från andra kommuner ska kunna trimma sig inför Vasaloppet eller bara vara ute och njuta av den fantastiska naturen som vi har runt omkring oss.

Vänner, om vi nu vänder blickarna utanför föreningslivet kan vi konstatera att vi har en jobbkris. Och det märker vi av även här i Ulricehamn. Många av våra vänner har drabbats av varsel och arbetslöshet. Och allt fler tvingas söka försörjningsstöd. Nu riskerar jobbkrisen att bli en välfärdskris.

Politik handlar om att prioritera. Och den borgerliga regeringen har valt att sänka skatter – mest för dem som tjänar bäst. I år till och med lånar finansminister Anders Borg 15 miljarder kronor för att sänka skatterna. I nästa andetag börjar samma borgerliga regering prata om att kommunerna ska höja skatterna för att täcka sina underskott.

Nyligen kom Sveriges kommuner och landsting med en prognos över skatteintäkterna. Den visar på ytterligare 17 miljoner i minskade intäkter för Ulricehamn 2010. Jämfört med den budget som Ulricehamns kommun arbetade med för ett år sedan inför i år skiljer nu 42 miljoner kronor. Ulricehamn liksom alla kommuner är i skriande behov av stöd av staten.

Och trots att en samlad ekonomkår, en samlad opposition, fackförbund, olika ekonomiska expertmyndigheter och trots att Sveriges kommuner och landsting, SKL, pekat på behovet av stöd till kommunerna redan i år väljer regeringen att prioritera bort det stödet. Regeringen ger inget stöd till kommunerna i år. Skattesänkningar är viktigare.

 Och för nästa år blir stödet till Ulricehamn 12 miljoner kronor. Men det är för lite och för sent. Dessutom saknas stöd så att man i kommunerna kan bedriva en aktiv arbetsmarknadspolitik. Regeringens vårproposition innehöll visserligen en satsning på komvux med 400 platser. Men det är sammanlagt för hela landet mina vänner! 400 platser på 290 kommuner. Och det i tider då behovet är enormt. Det är långt från det kunskapslyft som vi Socialdemokrater investerade i under 90-talskrisen. Det mina vänner är regeringens val.

Vi Socialdemokrater sätter jobben först och föreslår dubbelt så stort stöd till kommunerna och dessutom en aktiv arbetsmarknadspolitik för att möta krisen. Med våra investeringar skulle Sveriges kommuner få 5 miljarder i stöd redan i år och ytterligare 10 miljarder nästa år. Allt för att trygga välfärdsjobben och trygga kvaliteten och en bra arbetsmiljö.

Ulricehamnarna förtjänar en rättvisare politik. Och vi Socialdemokrater har lösningarna.  

Avslutningsvis; den 7 juni går Europa till val. Valet är inget kunskapstest. Det handlar om värderingar. Jag menar att Moderaterna överger svenska intressen.

Ta till exempel domen i Laval-fallet. Där tog svenska Moderater på sig ledartröjan för att löntagare ska tvingas konkurrera med lägre löner och sämre arbetsvillkor.

Det är inte bara dåligt för svenska arbetare utan det försämrar också möjligheterna för våra svenska företag att konkurrera. Och det skapar inga nya jobb.

När det fattas beslut om jobb och rättvisa arbetsvillkor, när det handlar om konkurrens på lika villkor då står vi Socialdemokrater upp för Sverige.

Men vi är i opposition och vi behöver din röst för att lyckas!

Vi som är här idag kan tillsammans övertyga våra vänner och grannar att rösta 7 juni, att rösta rött!

3 tankar om “Succé för ny form för Första maj

  1. Varken Sahlin eller Reinfeld har några lösningar som skapar ett bättre samhälle.
    Verkligheten är att vi idag har halva livskvaliten mot den vi hade på 1800 talet.
    Då hade människorna varann. Idag är ensamma,
    utbytbara och sönderstressade.
    Hur länge skall det ta innan vanliga människor fattar att dom är ledda åt totalt fel håll ?
    Konkurans och konsumtionshysteri skapar inget
    trevligt samhälle.

  2. Sverige slår alla världs rekord i olympiska grenen Våldtekt. Våldtäktsanmelningarnba svämmar över rättsväsendets alla bräddar. Panik Panik Potatismos. Kvinnor vet varken ut eller in om 6. Så dom ångrar sej likbleka dagen efter Tre Kåta Syrianer & så blir det polisanmälan. Mördarna i fängelserna dunknar i kärleksbrev, alltmedan helt oskyldiga svenska flata män försmäktar i fängelse för våldtäkt & pedofili. Svenska kvinnors våta gunstlingar: Helge Fossmo, Daniel Ledzion, Tony Olsson & Juha Valjakkala. Sådan = den statsunderstödda feminismen.

  3. Hej Mattias och andra läsare. Det finns som ni ser en nackdel med att låta vem som helst lämna kommentarer. Vad i hela friden har ovanstående två att göra med första maj? Fritt fram för åsikter men ibland kan man undra…

Lämna en kommentar